Vremea Iasi

You are here:

Clima Ia?i

Vremea in Iasi este caracterizata in principal de o clima continentala, ceea ce inseamna ca verile sunt uscate si calduroase si iernile fruguroase.

Podisul Moldovei se incadreaza in climatul temperat al dealurilor cu altitudine medie.

Factorii care influenteaza climatul sunt:

  • larga deschidere a regiunii spre N,E si S faciliteaza o circulatie activa a maselor de aer din aceste directii (din E - mase continentale, iarna reci si uscate ce dau temperaturi joase, viscole, geruri, vara calde si uscate; din S mase de aer calde, umede sau uscate, care accentueaza fenomenele de seceta sau provoaca in S desprimavariri sau precipitatii la inceputul iernii; din N mase baltice, polare, reci si umede)
  • desfasurarea Carpatilor Orientali constituie o bariera in calea maselor de aer vestice, oceanice, care coboara de pe acestia mai uscate, uneori creand efecte de fhon
  • amplitudinea reliefului podisului pe circa 600 m si structura orohidrografica (culoare de vale largi, incadrate de interfluvii de podis) impun diferentieri topoclimatice evidente (al platourilor si culmilor situate la peste 400 m, al culoarelor de vale si dealurilor joase)
  • desfasurarea podisului pe mai mult de 2* de latitudine se reflecta in variatia cantitatii de radiatie globala (112,5 kcal/cmp/an in N si 122 Kcal/cmp/an in S)urmare a unei durate diferite a stralucirii soarelui .

Temperaturi minime si maxime (medii) inregistrate in ultimii ani

TemperaturaIanFebMarAprMaiIunIulAugSepOctNoiDec
MAXIMA 4.05C 5.92C 12.10C 18.07C 23.90C 27.89C 30.13C 29.85C 23.15C 17.92C 9.76C 4.47C
MINIMA -3.00C -2.40C 1.69C 6.95C 12.04C 15.75C 17.54C 17.50C 12.51C 7.95C 2.27C -1.13C

Clima municipiului Iasi este moderat-continentala, cu o temperatura medie anuala de 10-11C; influentele vestice si sudice explica prezenta toamnelor lungi si calduroase, a unor zile de iarna blande sau a unor primaveri timpurii. Acest climat moderat-continental prezinta unele diferentieri ale temperaturii aerului, specifice oraselor mari, cauzate de incalzirea suplimentara a retelei stradale, de arderile de combustibil, de radiatia exercitata de zidurile cladirilor etc. In general iernile sunt reci, cu zapezi abundente, insotite deseori de viscole.

Temperatura medie lunara cea mai scazuta se inregistreaza in luna ianuarie, cu o valoare medie de -3C. Vara este foarte cald, in iulie temperatura medie este de 23C, uneori atinge chiar 35-40C. Pe fondul variatiilor climatice generale, specifice regiunii, putem vorbi de o serie de modificari termice locale, generate de structura si functionalitatea orasului, punand in evidenta unele diferentieri intre climatul specific teritoriului construit si cel al zonelor sale exterioare. O prima constatare, in acest sens, se refera la oscilatiile termice diurne: dimineata, temperaturile medii orare cele mai scazute apar in oras la Filaret cu o ora mai tarziu decat la Baneasa.

De asemenea se pot observa diferentieri si la valorile temperaturii extreme absolute. Astfel reiese in mod clar rolul de insula termica pe care il joaca Iasiul in raport cu imprejurimile. In cea ce priveste inghetul, data medie a aparitiei primului inghet se situeaza la 1 noiembrie, iar a ultimului inghet la 3 aprilie, durata medie fiind de 90-100 zile. In schimb vara se inregistreaza in medie anual circa 46 zile tropicale, cu temperaturi maxime de peste 30C.


Vanturile
In general teritoriul orasului si zonele sale limitrofe inconjurate de paduri beneficiaza de o circulatie normala a maselor de aer, deosebit de favorabila mentinerii unei atmosfere relativ stabile. Vanturile dominante, resimtite in toate anotimpurile, sunt cele de est (21,2%), urmate de cele din vest (16,3%), nord-est (14,2%) si sud-vest (11,2%). Frecventa calmului atmosferic este de 18,9%. In cea ce priveste viteza lor, cele mai mari valori medii anuale le inregistreaza vanturile de nord-est (2,4 m/s), urmate de cele din est si vest (cu 2,3 m/s). Numarul zilelor cu vant tare (peste 16 m/s) este in medie de 14 pe an. Ca si in cazul regimului temperaturilor, analiza vanturilor evidentiaza aceleasi diferentieri intre perimetrul construit si zona sa exterioara. Rolul de obstacol pe care il indeplinesc constructiile orasului face ca situatiile de calm sa aiba o frecventa de 2 ori mai mare fata de zona periferica.

Precipitatiile
Precipitatiile sunt scazute, in medie de 585 mm pe an, dar au debitul mai ridicat vara: cele mai mari cantitati medii lunare de precipitatii cad in iunie (circa 85 mm), iar cele mai scazute in martie (15 mm). In medie, pe teritoriul Iasiului cad precipitatii in 117 zile/an. Diferentierile de relief, natura si particularitatile pe care le imprima suprafetei terenurilor constructiile urbane au dus la conturarea urmatoarelor trei tipuri de microclimate:
microclimatul zonei centrale a orasului, aflat sub influenta directa a densitatii constructiilor urbane, unde temperaturile sunt mai ridicate, calmul atmosferic si nebulozitatea are o frecventa mai mare
microclimatul zonelor industriale, unde ceturile si ploile sub forme de averse apar mai frecvent datorita impuritatilor din aer
microclimatul din zonele rezidentiale periferice, care se aseamana mult cu microclimatele naturale exterioare orasului, caracterizandu-se prin vanturi mai puternice si temperaturi mai scazute


Hidrografia
Alaturi de relief, dintre elementele cadrului natural cu un efect important asupra turismului, hidrografia este cel care constituie atractie turistica. Elementele hidrografice cu particularitatile lor creaza obiective turistice importante. Dintre principalele forme de prezenta a hidrografiei in turism (in cazul Iasiului) amintim retelele fluviatile si lacurile, care au rol important mai ales in domeniul turismului de recreere si de agrement. Retelele fluviatile, indiferent de marimea lor, sunt resurse turistice de prim ordin prin posibilitatile oferite agrementului prin inot sau pescuit sau prin diversificarea valentelor peisagistice. De asemenea rolul turistic al lacurilor este si mai bine conturat si consta intr-o serie de atribute legate de agrement si sport (pescuit, canotaj, inot etc.).

Riscul Seismic al zonei Iasi
Regiunea Vrancea este o regiune seismica complexa de convergenta continentala, cu cel putin trei unitati tectonice in contact: placa Est - Europeana si subplacile Intra - Alpina si Moesica. Activitatea seismica cea mai puternica din Romania se concentreza la adancimi intermediare de 60-200 km, intr-o placa subdusa veche, aproape verticala.

In zona Iasiului riscul seismic este sub influenta regiunii Vrancea. Dealtfel, cladirile din zona Iasi au inceput sa fie catalogate dupa riscul seismic in iminenta producerii unui cutremur in aceasta zone. Blocurile noi de locuinte de apartamente noi din Iasi sunt obligate prin lege sa respecte normele de constructie si rezistenta.

La exteriorul zonei seismice de adancime intermediara Vrancea apar cutremure normale, locale, in numeroase zone, unele asociate cu fracturi de fundament mai adanc de 15 km, de exemplu in zona Focsani - Odobesti, altele cu focar superficial la Marasesti - Namoloasa, Tudor Vladimirescu, Cudalbi si Tecuci in Moldova, sau pe linia Galati - Isaccea - Tulcea in Dobrogea de Nord. De asemenea, faptul ca in unele din aceste regiuni (de exemplu Focsani - Odobesti si Tecuci) se observa zone de sensibilitate seismica ridicata, la cutremurele de origine vranceana, atesta faptul ca faliile din soclul periferiei curburii Carpatilor nu sunt sudate. In acelasi sens pledeaza si producerea unor replici seismice la putin timp dupa cutremurul produs in 4 martie 1977, pe falia Intra - Moesica - Tinosu - Calarasi.

 


Vremea Iasi si Clima

Vremea Iasi - cum va fi vremea in Iasi. Vremea Iasi cu prognoza pe 10 zile si ore! 
Vremea astazi in Iasi. Cea mai exacta prognoza folosind 3 surse de predictie in acelasi timp!

Vremea Iasi si Clima: Teritoriul zonei judetului Iasi se incadreaza intr-un climat de tip temperat-continental, de nuanta mai excesiva in zona colinara si mai moderata in zona de podis, caracterizat prin diferentieri ale elementelor climatologice atat in timp cat si in spatiu. Clima prezinta un caracter continental pronuntat, fiind influentata de masele de aer cu provenienta rasariteana; iernile sunt geroase, iar verile calduroase. Temperatura maxima inregistrata pentru vremea Iasi a fost 40 C (27 iulie 1909), in timp ce minima a fost de - 36,3 C (1 februarie 1937). ... mai departe...

Cum se face prognoza pentru Vremea Iasi?

Prognoza pentru Vremea Iasi se realizeaza strangand o cantitate semnificativa de informatii de la sursele principale de predictie a vremii, statii meteorologice locale, imagini din satelit dar si folosind o importanta cantitate de informatii din statistica climatica a orasului Iasi. Astfel, vremea Iasi este prognozata pe o perioada de 10 zile, urmarind indeaproape si fiecare interval orar al zilelor. Pe site-ul Vremea Iasi gasiti cele mai eficiente informatii despre Vremea Iasi, oferite de yr.no.

Statistici pentru Vremea Iasi

Vremea Iasi se bucura de o clima blanda, temperat continentala, cu veri fierbinti si ierni geroase, cu variatii ale temperaturii intre -36 grade Celsius si + 40 grade Celsius, media anuala in perioada 1901 1990 fiind de +9,50 grade Celsius, si precipitatii de aproximativ 600 mm/an...mai departe...